Selotejp trake

Selotejp trake

    Selotejp traka je osmišljena 1937. godine od strane Kolina Kininmonta i Džordža Greja. Njihova traka napravljena je od gumene smole koju su nanosili na celofan, providni materijal izrađen od celuloze. Kasnije, selotejp traka se proizvodila u južnom Londonu u fabrici u sastavu „Dikinson Robinson grupe“, koja se bavila proizvodnjom papira i pakovanjem. Tokom Drugog svetskog rata selotejp traka je masovno korišćena za lepljenje stakala kako bi manje pucalo i kao se ne bi rasipalo, a danas je ovo neizostavna sitnica koja ide uz svaki radni sto.

    Kao što mnogi umesto „pasta za zube“ i dalje kažu „kaladont“, tako je i brend „Selotejp“ kod nas, ali i u Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama, postao generički – sasvim je poprimio opšte značenje i sada predstavlja naziv za svaku providnu lepljivu traku koje ima u većini domova.

    Selotejp traka je lepljiva traka osetljiva na pritisak čiji je sastav u osnovi celuloza. Služi za lepljenje, odnosno spajanje najrazličitijih vrsta materijala: papira, kartona, plastike, pa i metala, stakla, drveta… praktično bilo čega za bilo šta, u zavisnosti od situacije i mogućnosti. Selotejp traka može da se koristi samo jednom, jer bi njeno uklanjanje moglo da pocepa papir ili na primer da ošteti gornji sloj grubog kartona. Na glatkim obojenim površinama generalno može da se ukloni bez ostavljanja ikakvih tragova.

poručite odmah

Kontaktirajte nas na: info@mprline.com ili na telefone 063-827-1-927 i 065-827-1-927.

Klikom na desno dugme "Poručite odmah" možete koristiti formu za online porudžbinu na našem vebsajtu.